Τουριστική ανάπτυξη βασισμένη στην προσβασιμότητα προτείνει ο ΠΕΡΠΑΤΩ

 


Σάκης Νταντανίδης, Αντιπρόεδρος Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ»: «Η ιδέα μας για το κάμπινγκ Φαναρίου βασίζεται στο μότο “ανοιχτές προς όλους θάλασσες”»

Για την σύλληψη της ιδέας της δημιουργίας καθολικά προσβάσιμων τουριστικών εγκαταστάσεων σε χώρο του κάμπινγκ Φαναρίου, όπως γνωστοποιήθηκε χθες δια μέσου της επιστολής του απέστειλε ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε το πρωί της Πέμπτης, 17 Δεκεμβρίου, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητική Αναπηρία και Φίλων ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» κ. Σάκης Νταντανίδης.

Η ιδέα άλλωστε ανήκει στον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ» και την ΚοινΣεπ «ΚΕΑΔΑ» που εδώ και χρόνια, σε συνέχεια του ήδη υφιστάμενου έργου τους στο κομμάτι της αναπηρίας, και δια μέσου του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας – Κέντρου Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης, οραματίστηκαν την «εξέλιξή» του.

Η βασική ιδέα ξεκίνησε, όπως εξήγησε ο κ. Νταντανίδης, από τα προγράμματα που υλοποιεί εδώ και χρόνια ο Σύλλογος στις θάλασσες της Ροδόπης κατά τους θερινούς μήνες, δίνοντας την δυνατότητά στους ωφελούμενούς του να έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό υπό την καθοδήγηση ειδικών, όχι όμως και να διαμείνουν σε παραθαλάσσιους οικισμούς όπως το Φανάρι, καθώς οι προσβάσιμες υποδομές είναι λιγοστές.

Ο ίδιος είναι και κατασκηνωτής στο κάμπινγκ Φαναρίου για περισσότερα από 20 χρόνια, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τόσο τα καλά όσο και τα λιγότερα καλά της «πορείας» του στον χρόνο αλλά και το γεγονός ότι ναι μεν έχουν γίνει βήματα προς την προσβασιμότητά των εγκαταστάσεών του αλλά όπως τόνισε λιγοστά.

Ο επίμαχος χώρος,έκτασης 4.800 τ.μ., του κάμπινγκ Φαναρίου, προκρίθηκε σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς έως σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτος και σε κακή κατάσταση την ώρα που θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος διαμονής, κατά τους θερινούς μήνες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν όχι μόνο κινητικές, αλλά και κάθε είδους αναπηρίες, ενισχύοντας τόσο το τουριστικό brandname της περιοχής όσο και την «φήμη» της περιοχής μας ως προσβάσιμη.

Προσβάσιμες υποδομές αλλά και ψυχαγωγία

«Η ιδέα αφορά στην μετατροπή αυτού του χώρου, που βρίσκεται στο αριστερό μέρος του κάμπινγκ και σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτο, με παρεμβάσεις όχι μόνιμες, θα υπάρχουν δηλαδή σκηνές, που θα τον καταστήσουν καθολικά προσβάσιμο, τόσο σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, όσο και σε τυφλούς, κωφούς ακόμα και σε άτομα με νοητική υστέρηση» εξήγησε ο ίδιος για να υπογραμμίσει πως πέραν των εγκαταστάσεων υπάρχει η πρόβλεψη για χώρους ψυχαγωγίας, όπως μουσικές σκηνές, θερινός κινηματογράφος κ.α., χώρους άθλησης με ειδικούς γυμναστές και φυσιοθεραπευτές κ.α. Ωστόσο ο κ. Νταντανίδης επέμεινε στο πλεονέκτημα της «ανοιχτής προς όλους θάλασσας» εξηγώντας τη σημασία της πρόσβασης στην θάλασσα.

Δυνατότητα συνδυασμού εκγύμνασης και διακοπών

«Ο σχεδιασμός μας είναι ό,τι δημιουργηθείνα είναι φιλικό προς το περιβάλλον.Μιλάμε για σκηνές και όχι για μόνιμες κατασκευές. Θέλουμε έναν χώρο νεανικό και φιλικό, ο οποίος επιθυμούμε να είναι πόλος έλξης και για ανθρώπους από το εξωτερικό» σημείωσε κάνοντας λόγο για τη δυνατότητα συνδυασμού εκγύμνασης και διακοπών ακόμα και για ομάδες και λοιπές συλλογικότητες οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους.

Ερωτηθείς σχετικά ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» μίλησε για τα πολλαπλά οφέλη μίας τέτοιας «επένδυσης», επισημαίνοντας ότι το πρώτο βήμα αφορά στην έγκριση και παραχώρηση του χώρου από πλευράς της ΕΤΑΔ, για να γνωστοποιήσει πως στο πλευρό τους βρίσκεται ήδη και ο Δήμος Κομοτηνής, που σε συνέχεια και της ειδικής μνείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την ευρύτερη μετεξέλιξη της περιοχής σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα.

«Η ειδική μνεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας άνοιξε την όρεξη»

«Η βράβευση μας άνοιξε την όρεξη να βρεθούμε γιατί όχι και στις πρώτες θέσεις των βραβείων» ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας πως ήδη «έχουμε καταφέρει  πολλά, που έγιναν με αγάπη και με διάθεση να γίνει η πόλη μας καλύτερη και προσβάσιμη, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να χαρούν και τη θάλασσα. Να βγουν έξω και να ζήσουν όπως όλοι μας». «Αυτό πρεσβεύουμε στα 18 χρόνια του Συλλόγου και πιστεύω ότι είμαστε αρκετά ώριμοι  και από τον ΚΕΑΔΑ, καθώς τόσα χρόνια έχουν περάσει πάρα πολλοί άνθρωποι που έφτασαν στην πόλη, ακούγοντας την καλή φήμη της, άφησαν τις πόλεις τους και επέλεξαν την Κομοτηνή, γιατί όπως δηλώνουν ζουν και ζουν ανθρώπινα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η μελέτη είναι αρκετά ώριμη, ωστόσο σαφώς θα χρειαστούν, εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες, παρεμβάσεις από τους πλέον ειδικούς, εξηγώντας πως και η χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλιστεί τόσο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων όσο και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Ανάγκη κοινής διεκδίκησης

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου υπογράμμισε την ανάγκη «συστράτευσης» του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και δη όσων διατελούν σε θέσεις ευθύνης, κάνοντας λόγο για ένα «νέο ξεκίνημα για μια διαφορετική τουριστική ανάπτυξη, βασισμένο σε ένα δικό μας brand, όπως είναι η προσβασιμότητα».

Παρατηρητής της Θράκης


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Δεκεμβρίου 18, 2020
0

Menu